Психолози обясняват защо всъщност изневеряваме

В днешно време изневерите се срещат много често. Броят на разделите расте, на разводите – също. Изневерите са най-честата причина за раздяла между двама души.

Психолози обясняват защо всъщност изневеряваме

Но защо всъщност изневеряваме? Ето защо, според психолозите:

Липса на любов
Много хора казват, че след време са разлюбили партньора си. Това може да е истина, но може и да е просто извинение, за това, че не са били наясно с чувствата си на първо място. Освен това, тези променени чувства вероятно са резултат от нещо друго, което не върви във връзката, и двамата партньора не искат да работят, за да решат проблема – скука, липса на комуникация и тн.

Липса на отдаденост
Истината е, че някои хора са във връзки без причина. Те не се впускат в тях с идеята да са отдадени само на един единствен човек. За тях, това е само условно определение. Те са апатични и не гледат на обвързването като на нещо сериозно. Ако и двамата партньора се чувстват така, това не е проблем. В повечето случаи, обаче, единият остава сериозно наранен и предаден.

Проблеми със самочувствието
Понякога, хората изневеряват, защото вниманието от непознат човек повдига самочувствието им. Те искат да се издигнат сами в собствените си очи. Искат да видят, че още ги бива, и тръпката от флирта с непознати хора им липсва. Освен това, многото сексуални партньори, особено при младите хора, може да ги направят по-популярни сред връсниците им.

Ситуацията
Понякога и ситуацията е виновна. Да бъдеш на неправилното място в неправилното време е доста вероятно да те подтикне към това да направиш грешка. Алкохолът и наркотиците обикновено замъгляват преценката на човек и са склонни да го подтикнат към такива грешки. Да изневериш в такава ситуация е много по-вероятно.

Изневерите са нещо, което наранява един или и двамата партньори. Обикновено единият е наранен и се чувства предаден. Жервтите на изневяра имат склонност да развият депресия и проблеми с доверието.

От еволюционна гледна точка, хората не са създадени за моногамия. Преди много  време, хората са имали множество партньори, за да подсигурят оцеляването на човешкия род. В много страни и днес полигамията е разрешена, а броят на отворените връзки расте.

Защо тогава да сме във връзка и да сме само с един човек. Отговорът е прост – емоционална свързаност. Когато си с някого и му споделяш всичките си най-големи страхове и мечти, това е нещо специално между двама души. Трети човек във връзката я разрушава и смазва изграденото доверие.